Hakadal IL – 120 år - 14. januar 2020

"Søndag 14 januar 1900 stiftedes paa Hagen Skole en skiløberforening med 18 medlemmer. Den besluttedes kaldt Hakadal Skiløberforening". Foreningens formål er ved avholdelse av skirend og istandbringelse af udflugter, at virke for skiidrettens utbredelse blandt bygdens ungdom."

Dette sitat er fra opprettelsen av Nittedal kommunes første idrettslag, innmeldt i "Centralforeningen for Norsk Idrett" etter beslutning på lagets generalforsamling i desember 1900. Denne formålsparagrafen er etter mønster fra "Foreningen til Ski-idrettens Fremme" dannet i 1883 om å avholde årlige skirenn og en skiutflukt som det sosiale aspekt.

Bakgrunnen for denne dannelsen nettopp i Hakadal, var at de to største arbeidsgiverne i bygda: Fridtjof Young på Aas gård og eieren av Nordmarksgodset, daværende statsminister Harald Løvenskiold, gjennom sin forvalter ga sin støtte, både sosialt og økonomisk til dannelsen og driften de første årene. Særlig Young, som fikk opp skiinstruktører og veiledere fra "Skiforeningen". En av disse var kaptein Karl Roll, som var pådriver til og senere formann i Norges Skiforbund, og som i 1902 var dommer og veileder i det årlige skirenn Aas-bakken.

I 1917 ble navnet endret til Hakadal Idrettslag, da man tok inn sommeridretter, som terrengløp og annen friidrett, og sykling. Det første sykkelrittet fra Hakadal til Stryken ble avholdt allerede i 1913. Så ble turn tatt med i 1919. Opp gjennom historien har det vært flere idrettsgrener til og fra. Vi nevner boksing i 1930, Damelangrenn i 1931, fotball i 1933, skytterlagrenn (skiskyting) i 1935, orientering i 1938 og håndball i 1940.

I februar 1963 ble Varingskollen Skisenter åpnet, og dermed ble ski-interessen for alpinsporten stor. I årene fra 2005 har Hakadal IL bygget og utviklet lysløype, skistadion med skistue og de siste årene snø produksjonsanlegg for langrenn

Hakadal IL overtok Varingskollen Alpinsenter i 2016 og drifter i dag både alpinanlegget og langrennsanlegget til glede for hele regionen.

HIL er kommunens eneste lag som eier sitt eget idrettsanlegg med fotballbaner på Elvetangen. Elvetangen er i jubileumsåret anleggsområde ifb med byggingen av Elvetangen skole. Vi ser frem til 2021 når skole står ferdig og idrettsanleggene kan benyttes til aktivitet igjen.

Hakadal IL har i jubileumsåret følgende grupper og lag: Fotball, Innebandy, Langrenn, Alpint & Freeski, Barneidrett, Freesbeegolf, HIL Runners og Veterangruppe.

Med sine nå ca. 1000 medlemmer, hvorav de fleste yngre, ser laget fortsatt framover.

Jubileumsåret vil markeres med et fellesarrangement lørdag 2 mai samt ulike arrangementer i grupper og lag gjennom året.

Gratulerer med dagen alle medlemmer :-)

Styret i Hakadal IL

Utskrift E-post

Sparebank1
Nokab
Sparebank1
NOKAB 188x81
NOAH

Skiforeningen føremelding

Nyhetsmatingen ble ikke funnet.

Hakadal Idrettslag

Orgnr: 983 951 244
Postboks 113 Åneby

1485 Hakadal
 

Besøksadresse

Sloraveien 2
1488 Hakadal

 

Vår visjon

Hakadal Idrettslag skal være det naturlige og foretrukne aktivitetstilbud for barn, ungdom og voksne i Hakadal.

Grasrotandelen

grasrot